Hårdrockens ursprung
Från Blues till Death metal
Vad är hårdrock för något? Var kom den ifrån? Hur uppstod den? Det är några av de frågorna jag hade tänkt ta upp här.
Hårdrock är vad vi i Sverige kallar den tunga elgitarr dominerande musik som utvecklades från blues och sedan den lite mer högljudda rocken under 1960-talet, såsom Black Sabbath, Deep Purple och Led Zeppelin till 1980-talets tunga distade elgitarrriff och mörka tema. Det kallades dock inte hårdrock överallt. Den musik stil som vi kallar hårdrock kallas i America för ”Heavy Metal” och i England, hårdrockens hemland använder man begreppet ”Hardrock”.
Egentligen så kan man inte säga att hårdrocken existerade under 60-talet men man kan däremot säga att det var under 60-talet som man började experimentera med blues musiken som senare skulle bli hårdrock. En av de största gitarristerna under 60-talet och kanske en av de största någonsin är gitarrlegenden Jimi Hendrix. Det som gjorde Jimi till hårdrockens förfader var hans vilda scenframträdanden, tunga blueskomp och hans brutala gitarrstil. Dessa saker blev en avgörande inspirationskälla för många band som skulle komma under 70-talet och långt senare. Alice Cooper var också en väldigt stor inspirationskälla. Hans mörka texter och skrämmande scenshower gjorde honom till en av hårdrockens förgrundsfigurer.
Det var först i början av 70-talet som hårdrocken verkligen började ta fart och det var då som det band som skulle lägga grunden för hårdrocken bildades, nämligen Black Sabbath. Med sina tunga distade gitarr riff, mörka teman och långa gitarrsolon revulotionerade dem hårdrocken. Och ut ur Black Sabbaths skugga klev flera band fram i ramp ljuset som tex Deep Purple som släppte sitt legendariska album ”Machine Head” med låtar som ”Smoke on the Water” och ”Highway Star” som förevigade bandet i hårdrockens ”Hall Of Fame”. Och mitt i allt detta så bildades punken. Punken är en protest rörelse mot allt kommersiellt: musik, kläder, frisyrer etc. man gjorde allting själv och man ville att det skulle synas att det var hemmagjort. Musiken är väldigt simpel men ändå aggressiv. Själva namnet på genren kommer från det engelska ordet punk som betyder slyngel eller ligist. Punken utgjorde ett stort hot mot hårdrocken och var nära att orsaka hårdrockens död. Men det skulle visa sig att hårdrocken skulle komma tillbaka under 80-talet starkare än någonsin. Men punken var inte bara ”ivägen” för hårdrocken eftersom att det fanns vissa hårdrocks band som t.ex. ”Motor head” som tog till sig punkens råa energi och aggressivitet och skapade en fusion d.v.s. en blandning mellan punk och hårdrock.
I början av 80-talet så utvecklades en musik stil som hette New Wave of Brittish Heavy Metal (NWOBHM) det var en ”renare form” av hårdrocken med mindre blues influenser och högre tempo än de första hårdrocksbanden som black sabbath. ”NWOBHM” spelar en stor roll i hur hårdrocken blev känd över hela världen. Det var under den här tiden som hårdrocken var som störst och under denna tidsepok bildades hundratals nya brittiska hårdrocksband. New Wave of Brittish Heavy Metal var också en företrädare och stor inspirations källa för speed och trash metal. Ett band som blev riktigt stort under denna tid var Iron Maiden. Efter att ha släppt två stycken ruffiga skivor bytte Iron Maiden sångare till Bruce Dickinson som förde in ett vanligt heavy metal tema, magi, mystik och demoner och som säkrade deras plats i rock and roll ”hall of fame”. ”NWOBHM” varade inte länge men har satt sina spår i hårdrocken som aldrig kommer att försvinna. I mitten av åttiotalet slog ”Hair-Metal”, eller pudelrock som det kallas på svenska, igenom. Den stilen fokuserade mer på utseendet än själva musiken. Band som Mötley Crüe, Poison och Skid Row var några av genrens största band. I slutet av 80-talet så dog pudelrocken ut mer och mer, och istället så stiger en ny genre fram, nämligen Trashmetal. Trashmetal är en väldigt aggressiv genre där det är vanligt att man stämmer ner gitarrerna, höjer tempot, har långa snabba gitarr solon och använder sig av dubbla baskaggar på trummorna. När man pratar om trashmetal pratar man främst om: ”The big Four” (de stora fyra). Det är de fyra största banden inom trashmetal genren. ”The Big Four” består av: Metallica, Slayer, Anthrax och Megadeth. Man brukar också prata om att Master of Puppets (Metallica), Peace Sells… But Who’s Buying (Megadeth), och Reign In Blood (Slayer) är de tre viktigaste trashmetal albumen genom tiderna, varav Metallicas Master of puppets sägs vara det mest sålda hårdrocksalbumet någonsin. Albumet har sålts i över 6 miljoner kopior sedan 1986 och blev rankad 1:a i IGN’s ”Top 25 Metal Albums” från 2007 upplagan. Där avslutas 80-talet, hårdrockens era, men än är det inte över för det finns många nya genres som börjar träda fram när 90-talet närmar sig.
Det skulle visa sig att det varken var trashmetal eller någon annan hårdrocksgenre som skulle dominera 90-talet utan istället en ny musik genre som kallades grunge. Grunge är en genre inspirerad av heavy metal och hårdrock men brukar kallas alternativ rock. Grunge brukar kännas igen på sina distade gitarrer och ångest fyllda låt texter. Det band som oftast brukar associeras med grunge är bandet ”Nirvana”. Nirvana slog igenom under början av 1990-talet med sin låt ”Smells like teen spirit”. Nirvanas korta karriär slutade med bandets frontman kurt Cobains död i april 1994 men trots detta så ökade bandets popularitet under åren som följde. Senare in på 90-talet när grungens storhetstid var över så blev det bland annat en återkomst för power metal musiken med band som Hammerfall och Helloween. En annan genre som blev populär då var den satanist dyrkande black metal genren. Men i slutet av 1990-talet visste man fortfarande inte vad som skulle komma under 2000-talet.
Det är nu under 2000-talet som man har slagit upp ögonen för alla olika metal genrer. Man har börjat lyssna på allt brutalare musik och att lyssna på musik stilar som death metal har blivit mer accepterat i samhället. Man har också börjat experimenterat med hårdrocken genom att kombinera olika musikstilar som till exempel: hiphop och metal eller opera och metal. Och detta resulterade i band som ”Nightwish” eller ”Avantasia” som har blivit mer eller mindre framgångsrika under 2000-talet och jag tror att detta bevisar att det fortfarande finns mycket att göra med hårdrocken. Man vet inte vad som kommer att komma i framtiden om hårdrock fortfarande finns kvar eller om techno eller hiphop har tagit över, detta kan bara tiden utsäga men om jag får säga min mening så tror jag att hårdrock aldrig kommer att dö ut. Den kanske kommer att ändras men den kommer aldrig att dö ut. Så länge det finns människor som har viljan att stå emot samhällets normer så kommer hårdrocken att leva vidare.
Jag är en 18 årig kille som gillar hårdrock, går sista året på samhällsprogrammet MITK och bor i södra norrland. Jag har alltid varit intresserad av musik och då oftast hårdrock vilket är anledningen till att jag valde att göra en hemsida om det. men mer om detta kan du läsa om i länken: Mitt projekt arbete.